Nekmanipulatie: een veilige behandelmethode

Nekmanipulatie veiligheid

Recentelijk is veel te doen over mogelijke risico’s van nekwervel manipulatie. In een aantal gevallen schetsen de media hierover een zeer gekleurd beeld. Om u te informeren over de werkelijke risico’s bij nekwervelmanipulatie heeft de Nederlandse Chiropractoren Associatie onderstaand de wetenschappelijke feiten voor u op een rijtje gezet. Mocht u na het lezen hiervan nog vragen hebben dan zal uw chiropractor u hierover te woord kunnen staan.

Elke medische behandeling is meer of minder aan risico’s onderhevig. Uw chiropractor is zich hiervan bewust en voert zeer zorgvuldig lichamelijk onderzoek uit en informeert bij u, in een anamnesegesprek, naar uw ziektegeschiedenis en ziektesymptomen om zo verantwoorde keuzes te maken met betrekking tot uw behandeling. De grote meerderheid van bijwerkingen bij behandelingen aan de nekwervels zijn niet ernstig, kort van duur en bestaan uit stijfheid, moeheid, soms pijn in het behandeld gebied. Deze bijwerkingen verdwijnen normaal gesproken na enkele uren of dagen. Er is een zeer kleine kans op ernstige complicaties bij manipulatie aan de nekwervels, zoals een beroerte. Het risico hierop wordt geschat op 1 op de 1 miljoen tot 1 op de 6 miljoen nekmanipulaties. Ter vergelijking: Alledaagse activiteiten die hetzelfde risico op een dissectie (beroerte) dragen als nekmanipulatie zijn o.a. achterom kijken bij autorijden, in de wasbak bij de kapper zitten, of het plafond schilderen.

Het risico op beroerte voor patiënten met hoofdpijn en nekpijn na een bezoek aan de chiropractor is gelijk aan het risico op beroerte na bezoek aan de huisarts, voor personen onder de 45 jaar. De meest waarschijnlijk verklaring hiervoor is dat mensen mogelijk hulp zoeken in verband met de klachten (hoofd- en nekpijn) die bij een beginnende halsslagader dissectie (scheurtje) horen, wat tot een beroerte kan leiden.
Verreweg het merendeel van dissecties gebeurt spontaan en zonder specifieke aanleiding. Er zijn dus onbekende factoren die leiden tot het ontstaan van een beroerte als gevolg van een dissectie.

Naar aanleiding van de uitzending van Zembla zijn bij een aantal mensen vraagtekens gerezen omtrent de veiligheid van nekwervelmanipulatie. Wij kunnen ons dit na een ergelijke uitzending voorstellen en willen u graag op de hoogte stellen van de werkelijke risicobij nekwervelmanipulatie. In de uitzending van het programma Zembla werd geen enkel wetenschappelijk artikel geciteerd maar uitsluitend de mening van een omstreden professor in Engeland als wetenschappelijk bewijs aangevoerd. Er zou daarnaast geen enkel bewijs bestaan voor de effectiviteit van nekmanipulatie voor zaken als hoofdof nekpijn. In deze brief willen we u voorlichten over de veiligheid en effectiviteit van nekmanipulatie.

In bijgaand blad (fact]sheet) vindt u de werkelijke risicovan nekwervel manipulatie. Het meest recente en grootste onderzoek laat zien dat er geen sprake is van verhoogd risico op een hersenbloeding bij een consult aan de chiropractor ten opzichte van een consult bij huisarts. Andere artikelen schatten een mogelijk risico in op 1 op de 1 miljoen tot 1 op de 6 miljoen behandelingen. Bijzonder klein dus, zo klein zelfs dat het risico op een hersenbloeding bij nekmanipulatie gelijk staat aan alledaagse belasting van de nek zoals: achterom kijken bij autorijden, de telefoon tussen oor en schouder klemmen, in de wasbak bij de kapper zitten, of het plafond schilderen. Deze informatie is voor elke onderzoeker, arts of chiropractor beschikbaar maar werd in Zembla volledig genegeerd met de opmerking dat er toch geen sprake zou zijn van enige effectiviteit. Onderzoek naar effectiviteit is een lastige aangelegenheid, zeker onderzoek naar 1 losstaande handeling. Vaak is integratie van verschillende aspecten van de behandeling belangrijk. Oftewel, naast correctie van de wervelkolom wordt bijvoorbeeld de spierbalans verbeterd en wordt u een houdingsadvies aangemeten.

Inmiddels zijn er wel degelijk een aantal wetenschappelijke publicaties die de effectiviteit van nekmanipulatie laten zien. Er zijn er echter ook die aangeven dat dit nog niet geheel helder is. Chiropractoren en onderzoekers wereldwijd zijn constant bezig met te onderzoeken wat de beste behandeling voor uw nek is. Daarnaast is het een misvatting dat uw chiropractor altijd uw nek zal manipuleren. Iedere NCA chiropractor beheerst verschillende technieken. Wanneer u dus aangeeft niet in uw nek gemanipuleerd te willen worden dan zal de chiropractor dit te allen tijde respecteren en u op een andere wijze behandelen. Uw gezondheid staat voorop bij de NCAchiropractor, daar mag nooit enig misverstand over bestaan. Bespreekt u dus de mogelijkheden die er voor u zijn. Met of zonder nekmanipulatie.

De links nr 5 en 6  en 7 hieronder zijn voor de nieuwste onderzoeken waarvan geen relatie tussen Chiropractie en vertebrobasilar stroke / dissectie aantoonbaar is.

 

Referenties
1. Cassidy JD, Boyle E, Côté P, He Y, Hogg-Johnson S, Silver FL, Bondy SJ (2008) Risk of Vertebrobasilar Stroke
and Chiropractic Care: Results of a Population-Based Case-Control and Case-Crossover Study. Spine 2008;33:S176–S183
2. Haldeman S, Carey P, Townsend M, Papadopoulos C. (2002) Clinical perceptions of the risk of vertebral artery
dissection after cervical manipulation: the effect of referral bias. Spine J. 2002 Sep-Oct;2(5):334-42
3. Rubinstein SM, Leboeuf-Yde C, Knol DL, de Koekkoek TE, Pfeifle CE, van Tulder MW. (2007) The benefits outweigh the risks for patients undergoing chiropractic care for neck pain: a prospective, multicenter, cohort study.
J Manipulative Physiol Ther. 30(6):408-18.
4. Rubinstein SM, Peerdeman SM, van Tulder MW, Riphagen I, Haldeman S. (2005) A systematic review of the risk
factors for cervical artery dissection. Stroke :36(7):1575-80. Epub 2005 Jun 2

5:http://www.cureus.com/articles/4155-systematic-review-and-meta-analysis-of-chiropractic-care-and-cervical-artery-dissection-no-evidence-for-causation#.VtwSiRrrPtc.facebook

6: Chiropractic care and the risk of vertebrobasilar stroke: results of a case–control study in U.S. commercial and Medicare Advantage populations | Chiropractic & Manual Therapies | Full Text

  • Thomas M Kosloff1David Elton1Jiang Tao2 ,Wade M Bannister2Chiropractic & Manual Therapies201523:19, DOI: 10.1186/s12998-015-0063-x

7: http://www.strokejournal.org/article/S1052-3057(16)30434-7/abstract

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.