Stenose

Stenose

Stenose betekent vernauwd. Vernauwing van het lendenwervelkanaal is dan een vernauwing van de kanaal (gaatje) waardoor het ruggenmerg loopt. Simple gezegd is de ruimte voor uw zenuwstelsel plaatselijk vernauwd waardoor problemen ontstaan.

In de praktijk woorden wij vaak gevraagd of wij stenose behandelen. Het antwoord is dat wij patiënten behadelen met doelstelling om de druk van het vernauwde gebied te ontlasten. Dit kan best wel helpen om symptomen te verminderen.

Wervelkanaalstenose kan it het wervelkolom overal voorkomen maar voornamelijk in de nek en onderrug.  Het wordt  veroorzaakt door  uitpuiling van het tussenwervelschijf , facet gewricht artrose, hypertrofie van  de ligamentum Flavum , (Ligament verdikking), spondylolistesis (uitglijden van een wervel op en ander) of een combinatie van meerdere factoren.

 

Wervelkanaalstenose:

 

stenose

Stenose:  vernauwing van het lendenwervelkanaal

 

 

Het effect van stenose is vaak pijn of verhinderd mobiliteit. Dit kan gepaard zijn met rugpijn en of beenpijn in een of beide benen. Stenose patiënten kunnen vaak lang fietsen maar kort afstanden lopen. Hebt u niet wervelkanaalstensose maar bloedvaat vernauwing dan kunt u niet lang lopen door kuitpijn maar ook kort fietsen. Bloedvaat vernauwing is beter bekent door de omschrijving  “etalagebenen”.  

Behandeling van patiënten met wervelkanaalstenose die nog geen operatieve ingreep nodig hebben, is vaak door een breed aanpak van, afvallen, beweging/oefeningen, Chiropractische behandelmethoden en werkaanpassingen. 

 

 

Is wervelkanaalstenose bij u vastgestled op basis van M.R.I scan en er is nog geen operative ingreep nodig? Bel gerust voor een afspraak.

 

Stenose patiënten krijgen vaak verlichting van pijn door voorover buigen. Dit kan de vernauwde ruimte tot twintig procent verruimen.

Stenose oefening

 

 

Stenose patiënten krijgen vaak verlichting van pijn door voorover buigen. Dit kan de  vernauwde ruimte tot twintig procent verruimen.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.