Chiropractie

Jos van den Hoek B.App.Sci.,Dip.Ac. (lid N.C.A., S.C.N.)
Tel: 035-5241866 / 0515-430435
Wij zijn te vinden in Huizen / Naarden-Bussum / Hilversum / Sneek

J. van den Hoek, lid van de NCA, (Nederlandse Chiropractoren Associatie), is gevestigd te Huizen , Naarden Bussum , Hilversum en Sneek sinds 1998. Hij volgde zijn opleiding in Australië, alwaar Dr. J. van den Hoek ook twee praktijken heeft gehad.

De NCA chiropractor is de expert op het gebied van rugklachten, nekklachten en andere klachten met een oorsprong in de wervelkolom, het zenuwstelsel en de spieren en gewrichten.

De meest voorkomende klachten waarvoor mensen een chiropractor benaderen, zijn voor rug-en nekklachten, maar ook hoofdpijnen, algemene gewrichtsklachten en natuurlijk voor controle van de algehele gezondheid.

Helaas is chiropractie nog steeds onbekend terrein voor een groot aantal mensen. Dit, terwijl deze wetenschap bij verschillende gezondheidsklachten de oplossing kan bieden, juist daar waar andere methoden niet afdoende resultaat boeken.

Chiropractie is een natuurlijke geneeswijze die ontstaan is in 1895 en nu bekendheid geniet over de gehele wereld. Het woord ‘chiropractie’ is afgeleid van het Griekse woord ‘cheiros’ (hand) en ‘pratto’ (beoefenen). Het betekend dus: met de hand beoefenen.

De grondlegger van de chiropractie is de Amerikaan Daniel David Palmer (1844-1913). Zijn theorie is gebaseerd op die van Hippocrates, de ‘Vader van de geneeskunde’, namelijk dat de oorzaak van ziekten in de wervelkolom gezocht kan worden. De wervelkolom beschermt het ruggenmerg, dat samen met de hersenen het centraal zenuwstelsel vormt. Als zich in de wervelkolom functiestoornissen voor doen, dan ontstaat er, zo stelde D.D. Palmer, ook storingen in de doorstroming van de zenuwimpulsen door het ruggenmerg en de daaruit aftakkende zenuwen. Door deze functiestoornissen in de wervelkolom op te heffen, kunnen zenuwimpulsen onbelemmerd hun doel bereiken, waardoor organen en weefsels goed kunnen functioneren.

De meeste klachten die een chiropractor behandelt, betreffen de rug, schouders en nek. Ook hoofdpijn, migraine, aangezichtspijn en tintelingen of gevoelloosheid in armen of benen komen veel voor. Pijn en stijfheid door bijvoorbeeld artrose (slijtage) kunnen doorgaans sterk verminderen met behulp van een chiropractische behandeling.

Ook vrouwen met lage rugpijn tijdens de zwangerschap of menstruatiepijn kunnen baat hebben bij chiropractische begeleiding. Tevens kunnen huilbaby’s en klachten als bedplassen bij kinderen in veel gevallen met succes behandelt worden. Vaak geeft chiropractie resultaten waar andere methoden geen verlichting brengen.

Ook klachten buiten de wervelkolom kunnen behandeld worden: spierklachten en gewrichtspijnen, bijvoorbeeld van de ellebogen (tennisarm), knieën, enkels en voeten. Zelfs kan bij artritis pijnverlichting en functieverbetering van de gewrichten bereikt worden met behulp van een chiropractische behandeling.

Omdat de organen en weefels in het lichaam een ongestoorde zenuwtoevoer nodig hebben voor een juist functioneren, is het niet moeilijk te begrijpen dat veel verschillende functiestoornissen in het lichaam gunstig kunnen reageren op chiropractie. Dit geldt bijvoorbeeld ook bij ‘vagere’ klachten zoals duizeligheid, vermoeidheid en lusteloosheid: niet zelden is daarvoor een oorzaak in de wervelkolom aan te wijzen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.